sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Isimiehen entisöintihommia

Isimies aloitti puolitoista vuotta sitten entisöintiharrastuksen kansalaisopiston kautta. Näitä on puuhasteltu pikku hiljaa jaksamisen ja muiden hommien ohessa.

Puutuolit

Ostettiin kolme vuotta sitten Tori.fi:n kautta kaksi lenuavaa puutuolia. 50 euroa kahdesta heikkokuntoisesta tuolista oli sopiva hinta. Viime vuonna tuolipari pääsi käsittelyyn, kun Isimies aloitti kansalaisopistolla entisöintiharrastuksen. Kurssilla selvisi, että kyseessä on kaksi jugend-tyylistä koivusta tehtyä talonpoikaistuolia, todennäköisesti 1920-1930 luvulta. Molempia tuoleja oli aikanaan korjattu nauloilla ja ruuveilla, jotka olivat rikkoneet tuoleja entisestään. Puutuolin pitää päästä elämään ja siksi naulat sopivat rakenteeseen huonosti. Molemmat tuolit piti purkaa osiin. Palasina oli helpompaa liimata tuolin osien halkeamat sekä poistaa vanhat maalikerrokset. Maalikerros lähti parhaiten puukolla rapsuttamalla ja lopuksi tuolit hiottiin. Tuoleja oli käytetty myös remonttihommissa, mistä kertoi muutamat sahan jäljet ja maaliläikät. Sahan jäljet ja naulojen kuopat saatiin pois puukitillä. Vanhojen maalikerrosten alta löytyi tuolin alkuperäinen tumma pähkinänsävyinen petsaus, joka päätettiin palauttaa. Petsauksen suojaksi laitettiin viisi kerrosta sellakkaa.

Tuolin selkäosa osina.

Vasemmalla tuoli korjattuna, mutta käsittelyä odottamassa.
Oikealla näkyy hieman toista tuolia hankintakunnossaan.

Oikealla oleva tuoli on petsattuna, mutta odottaa lakkausta.
Vasemman puoleinen tuoli valmiina.
Molemmat tuolit päätyivät yläkerran makkariin.

Paripulpetti

Isimiehen iltaharrastuksiin kuuluu vanhojen huonekalujen selailu eri foorumeilla netissä. Paripulpettia oli jo kateltu hetken aikaa ja hinnatkin oli aika hyvin selvillä. Ainoastaan alkuperäiskuntoisten hintoja on vaikea arvioida, koska niitä on tosi vähän tarjolla. Valkoiseksi entisöidyt, hyväkuntoiset paripulpetit liikkuvat noin 150+ euron hinnoissa; vanhoilla kirkkailla lattiamaaleilla maalatut pulpetit liikkuvat noin satasen kieppeillä kunnosta riippuen. Jonkun verran tarjolla on myös kunnostettuja, heleillä väreillä maalattuja pulpetteja.

Meillä kävi hyvä tuuri, sillä tämä yksilö löytyi paikalliselta nettikirppikseltä. Alun perin pulpetti oli ostettu paikallisen kyläkoulun jäämistön huutokaupasta. Meitä edeltävä omistaja oli ajatellut kunnostaa sen omille lapsilleen ja pulpettia oli alettu entisöidä 20 vuotta sitten. Maalit oli skrapattu pois kansi- ja istuinlevyistä ja sen jälkeen pulpetti oli seissyt lämpimässä varastossa odottamassa uutta maalipintaa. Parikymmentä vuotta se oli siellä odottanut, lapsetkin olivat kasvaneet isoiksi ja niin pulpetti alkoi etsiä uutta kotia. Meille se saapui erittäin hyväkuntoisena alle satasella. 

Entisöintiprojektina tämä oli helppo, koska raskas pohjatyö oli tehty ja isimiehelle jäi tehtäväksi enää hiominen ja pintakäsittely. Koska jalkaosat olivat kauniisti patinoituneet, ei niille nähty tarpeelliseksi tehdä mitään. Koska pulpetti on hankittu Juniorille piirrustuspöydäksi, päätettiin sen kuluvat osat pintakäsitellä Osmo Color -puuvahalla. Pulpetin kansilevy on koivua ja hiottuna se oli hyvin paljon vaaleampi kuin pulpetin muut osat, joten vahan väri valittiin patinoituja osia vastaavaksi. Vahan väri on pähkinä. 

Pulpetti hankintakunnossaan

Pulpetti heti vahauksen jälkeen kuivumassa
Pulpetti löysi paikkansa keittiöstä.
Lukuisista varoituksista ja demonstraatioista huolimatta
sormet jäivät kannen väliin jo ensimmäisenä iltana.
Toki sen jälkeen kannen kopsuttelun kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.
Tätä nykyä pulpetti on yksi Juniorin lempipaikoista
ja pulpetin päälle Juniori on kasannut erinäisiä tärkeitä tavaroitaan.

Puusohva

Seuraavaksi etsintälistalle valikoitui puusohva, joka sopisi aittaan. Vaatimuksena oli se, että sohvassa on kansilevy ja että sohvassa pystyisi ehkä nukkumaan. Jälleen varsin kelpoyksilö löytyi Tori.fi:n kautta ja ihan omalta paikkakunnalta. Hankintahinta oli sohvan kuntoon nähden hieman korkea, mutta tyyliltään sohva oli sopiva ja sitä ei tarvinnut hakea kaukaa.

Tämän sohvan hauska yksityiskohta oli se, että toisessa käsinojassa oli säilytetty veneen perämoottoria, minkä seurauksena käsinoja oli pitänyt jossain vaiheessa uusia ja siksi se on erivärinen kuin muu sohva. Sohvasta näkee, että se on ollut aikoinaan kovassa käytössä ja jossain vaiheessa se on siirretty huilimaan tarpeettomana navetan ylisille.

Alkuperäisessä asussa sohva on ootrattu poltetun umbran sävyiseksi, myöhemmin sohva on maalattu lattiamaaleilla ensin turkoosiksi ja sitten harmaaksi. Tällä hetkellä maalit on skrapattu ja isimies on päässyt hiontahommiin. Sohvan kuusipuisen kansilevyn tukipuut ovat menneet jossain vaiheessa halki ja ne on korvattu mäntylaudoilla, jotka on kaiken lisäksi kiinnitetty liian pitkillä kipsilevyruuveilla. Vanhat tukipuut korvataan uusilla, jotka valmistetaan vanhasta kuusilaudasta.


Sohva hankintakuntoisena 
Sohva levitettynä

Selkänojan koristeita

Käsinojan koristeita

Skrapaus melkein valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti