sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kolmen sanan joojoomies

Lapsen pulinageneraattori on käynnissä koko valveilla oloajan, mutta pulipuli, glagla, jopopopo -setistä on hieman vaikea saada tällaisen ihan tavisäidin mitään selkoa. Muutamia tunnistettavia sanoja löytyy.

Äitti eli äiti
Tämä sana esiintyy erityisesti silloin, jos äiti-ihminen on ollut poissa ja palaa takaisin lapsen näköpiiriin. Sana esiintyy myös silloin, kun lapsi kaipaa ei-näkyvissä olevaa äitiä. Äitti kajahtaa ilmoille myös silloin, kun lapsi on innoissaan ja selittää jotain äiti-ihmiselle tai oikeastaan ihan kenelle tahansa. 2/3 ajasta sana tarkoittaa kaikkea mahdollista.

Autto eli auto
Tämä sana esiintyy aina silloin, kun pihalta kuuluu auton, mopon, aura-auton, roska-auton tai mopoauton ääni. Silloin kaikki lapsen toiminnot pysähtyvät, hän jähmettyy paikoilleen ja hokee autto autto autto. Sana on käytössä myös pihalla, kun lapsi näkee auton tai silloin, kun lapsi katselee autokirjasta isoa traktoria. Autto-sanan käyttöön liittyy innostuksesta pyöreät silmät ja hämmästyksestä o-asentoon auki jäänyt suu. Toisinaan myös kädet nousevat ilmaan hurraa-asentoon.

Anna
Voi myös olla muodossa annanna. Sana esiintyy pääsääntöisesti ruokapöydässä silloin, kun lapsi kurkottelee kohti ruokaa, useinmiten jonkun muun kuin omaa ruokaa. Sana aktivoituu etenkin silloin, jos näkösällä on vadelmia tai Oltermanni-juustoa. Anna-sana on korvannut muinaissuomalaisen tisshi-sanan, jolla lapsi viittasi alkuvaiheen maitoateriointiin ennen kiinteämmän ruokavalion yleistymistä.

Joo
Rento joo on vastaus kaikkeen.

Otatko ruokaa?
Joo!
Mennäänkö ulos?
Joo!
Vaihdetaanko vaippa?
Joo!
Onko kylmä?
Joo!
Onko kuuma?
Joo!
Juotko vielä?
Joo!

Joo-vastaus ei kuitenkaan tarkoita, että lapsi olisi kysyjän kanssa samaa mieltä. Esimerkiksi vaipanvaihto aiheuttaa edelleen aggressiivisen ei-reaktion, johon liittyy taistele ja pakene -refleksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti